EMA IgA Testi Nedir

Çölyak Hastaligi ve Dermatitis Herpetiformis´te düzeyleri yüksek bulunur. Çölyak hastaligi ekmek, makarna, bisküvi, pide gibi bugday, çavdar, arpa veya bugdayla karismis yulaf unundan yapilmis gidalarda bulunan gluten adi verilen bir proteinin gida olarak alinmasiyla tetiklenen bir hastaliktir. Çölyak hastaligi olan kisilerde gluten içeren gidalar alindigi zaman, ince barsaklardaki bagisiklik sistemi uyarilir ve barsaklarin iç yüzeyinde iltihap meydana gelir. Normal barsak hücrelerinin yüzeylerinde bulunan ve besin maddelerinin emilimi için gerekli olan minik ince uzantilar (mikrovilli) iltihaba bagli olarak azalir ya da kaybolur. Bunun sonucunda iltihapli barsak yüzeyleri bazi besin maddelerini emip kana karistiramazlar. Kalitsal yönü oldugu düsünülen hastalik her yasta ortaya çikabilir. Hastaligi neyin tetikledigi bilinmemekle birlikte enfeksiyon, yaralanma-zedelenme, agir stress, ameliyat veya gebelik sonucu da ortaya çikabilmektedir. Çölyak hastalarinin kanlarinda gluten’e karsi ve bu iltihap süreciyle baglantili olarak barsagin bazi ögelerine karsi olusmus belli antikorlar (Anti-Gliadin, Anti-Endomisyum, Anti-Transglutaminaz) normalden yüksek miktarlarda bulunur.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir